Floarea-soarelui, una dintre cele mai răspândite culturi din lume, poate fi serios afectată de boli ce diminuează cantitatea și calitatea recoltei.â
În acest articol îți spunem care sunt principalele boli cu care se confruntă floarea soarelui și cum să le combați.
De ce să cultivi floarea soarelui?
Floarea soarelui este un ingredient de bază în fabricarea cosmeticelor și săpunurilor, produselor farmaceutice și detergenților, precum și a produselor de tip pesticid.
Prin procesarea florii soarelui se obține ulei vegetal utilizat în special pentru consumul uman. Cu un conținut redus de grăsimi saturate și colesterol și bogat în nutrienți ca vitamina A, E, B1, B3, B5 și K, este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri vegetale.
Semințele de floarea soarelui se numără printre ingredientele folosite în industria de panificație și patiserie, în timp ce șroturile derivate din procesarea plantelor sunt utilizate ca hrana pentru animale.
Boli care afectează culturile de floarea-soarelui și cum să le previi
- Mana
Mana sau Plasmopara helianthi este o ciupercă care atacă culturile de floare în toate fazele de dezvoltare, cele mai afectate fiind plantele tinere.
Prezența manei este semnalată în special de:
- rădăcini sub-dezvoltate, frunze mici, tulpini subțiri;
- pete cloritice în partea superioară a frunzelor și puf alb în partea inferioară a acestora.
Mana florii soarelui se manifestă mai ales în condiții de umiditate ridicată în combinație cu temperaturi de 15-18° C.
Prevenirea se face prin:
- aplicarea unui tratament pentru semințele de floarea soarelui care să împiedice introducerea bolii în terenurile neafectate;
- cultivarea de semințe cu toleranță genetică ridicată;
- îndepărtarea plantelor afectate;
- rotația culturilor;
- recoltarea în perioada potrivită;
- aplicarea de fungicide specifice.
2. Arsura bacteriană
Arsura bacteriană sau Pseudomonas syringae pv helianthi se manifestă prin:
- pete de forme și dimensiuni diferite, înconjurate de o zonă deschisă la culoare, care apar în special pe frunzele tinere;
- frunze cu aspect încrețit cauzat de uscarea țesuturilor afectate;
- prezența exudatului bacterian pe suprafața petelor.
Arsura bacteriană poate fi prevenită mai ales prin folosirea de semințe rezistente la boli și rotația culturilor la 4-5 ani.
3. Putregaiul alb
Putregaiul alb sau Sclerotinia sclerotiorum atacă plantele de floarea soarelui în toate fazele de vegetație.
Prezența sa este marcată de:
- ofilirea frunzelor, care cad pe sol;
- decolorarea și crăparea semințelor;
- apariția unei pâsle albe la baza tulpinilor plantei.
Prevenirea putregaiului alb se realizează prin:
- distrugerea buruienilor prin aplicarea de erbicide specializate;
- cultivarea de semințe tratate și a celor cu toleranță genetică ridicată;
- fertilizarea echilibrată a culturilor;
- rotația culturilor.
Aplicarea măsurilor corecte de prevenție te ajută să obții o recoltă de floarea soarelui sănătoasă și de calitate superioară, iar magazinul online agricol Agrinin îți oferă cele mai bune soluții pentru obținerea unor culturi cu productivitate ridicată.