- Guvernul condus de Florin Cîțu a amânat cu un an scăderea TVA-ului la locuințe
- Inițial, Florin Cîțu a promis scăderea TVA de la 19% la 5%
- Scăderea ar fi urmat să se aplice apartamentelor de până în 140.000 euro
- În prezent, cota de 5% e valabilă doar pentru prețuri de max. 92.000 euro
- Modelul ordonanțelor „de noapte”, practicat și de PSD
- În 2018, pe final de an, guvernul Dăncilă adopta „Ordonanța Lăcomiei”
Ce mi-e stânga, ce mi-e dreapta. „Noaptea ca hoții” e un refren care se potrivește perfect cu toate guvernele recente ale românilor. Toți schimbă legi peste noapte, pe întuneric. Amânarea aplicării TVA de 5% pentru locuințele de 140.000 de euro e cel mai recent exemplu PNL-ist. Şi PSD avea tehnici similare.
Uite cum lucrează guvernele României, de la stânga la dreapta. Cu doar câteva ore înainte de intrarea în 2021, în noaptea de 30 decembrie, guvernul Cîţu a luat o decizie – prin ordonanţă de urgenţă – care afectează mii de români dornici să se mute în casă nouă. A amânat cu un an promisiunea de reducere a TVA-ului pentru locuinţele de până în 140.000 de euro. Practic, cine vrea să îşi ia casă cu TVA de 5% trebuie să cumpere la un preţ de maximum 92.000 de euro, altfel va trebui să scoată din buzunar bani suplimentari pentru a acoperi un TVA de 19%.
Modelul de ordonanţă adoptată în creierii nopții a fost practicat cu succes şi de PSD. În pragul revelionului din 2018, guvernul Viorica Dăncilă colinda nu cu Pluguşorul, ci cu Ordonanţa Lăcomiei. Ordonanța 114 era faimoasa decizie de schimbare a Codului Fiscal, dar şi a altor 15 legi economice, care stârnea agitație în piață! Vorbim despre un cântec compus la ore târzii și pus pe replay de autorităţi ca să uite de sunetul predictibilităţii în afaceri.
„Nu e similară situația. În cazul cel mai recent e vorba de o șmecherie politică, legea care stabilea o anume reducere a TVA-ului a fost promulgată în noiembrie. Sigur, campanie electorală, alegeri, voturi, știm cu toții situația. Iar la final de an, guvernul a decis prin OUG să amâne cu un an de zile această facilitate.
E limpede că legea inițială a fost facută ca să pară un gest prietenesc pentru oamenii care se află în dificultate economică, după care a primat o anumită logica bugetară. 2021 va fi un an bugetar foarte strâns. Prim-ministrul, foarte amunzat, e fostul ministru de Finanțe, cel care girat profesional reducerea de TVA. Chiar el este cel care astăzi marșeaza pe o logică bugetara și decide sa proroge această facilitate.
Ambele gesturi legislative fac parte din acceași categorie, cu jocul nesfârșit cu ordonațele de urgență. Sigur că nu e corect față de cetățean. Știm foarte bine că ceea ce întâmplă în campaniile electorale este din start socotit ca fiind o minciună”, a explicat Sever Voinescu, redactor-șef Dilema Veche.
The post Ce ascunde amânarea aplicării TVA de 5% pentru locuințe de până în 140.000 euro appeared first on Aleph News.