- 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare
- Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste
Romania are 5 milioane de angajați – 3,8 milioane la privat și 1,2 milioane la stat – care își așteaptă rândul la vaccinare. Ei vor fi înscriși pe liste de către angajatori, pentru că, momentan, doar persoanele juridice, adică firmele și instituțiile de stat, pot face înscrieri pe platforma pusă la dispoziție de Guvern.
Unii patroni de restaurante au spus insistent la Aleph News, că nu-și vor mai primi la muncă angajații care refuză vaccinarea.
Ce se întâmplă dacă angajatorul te obligă să îți faci vaccin? Ne explică Roxana Abrașu, avocat specializat în dreptul muncii.
„În reglementările actuale, prin care se implementează strategia de vaccinare la nivel național, sunt consacrate două principii. Primul este voluntariatul în vaccinarea contra COVID-19 și cel de-al doilea principiu este consimțământul informat.
Angajatorii au obligația să ia toate măsurile în vederea asigurării securității și sănătății angajaților la locul de muncă, astfel că prin personalu specializat, cum ar fi medicul de medicina muncii, poate fi implementat un plan de protecție și prevenție a salariaților prin raportare la nevoile și riscurile interne și în acest plan se poate menționa și efectuarea vaccinului”, a informat avocatul Roxana Abrașu.
Cu toate acestea, angajatorii nu pot impune vaccinarea angajaților și nu îi pot admonesta pe cei care nu vor să o facă.
„Pe de altă parte, având în vedere cadrul legal existent, garanatrea dreptului la muncă, garantarea libertăților fundamentale, angajatorii care condiționează prestarea muncii sau întoarcerea la muncă a salariaților de efectuarea vaccinului, în mod rezonabil se pot aștepta la reacții negative din partea salariaților”, a spus Abrașu.
The post Ce se întâmplă dacă angajatorul te obligă să îți faci vaccin. Unii patroni au anunțat că nu-i vor primi la muncă pe cei nevaccinați appeared first on Aleph News.