- În Spania a intrat în vigoare legea prin care concediul de paternitate devine de 16 săptămâni, egal cu cel al concediului de maternitate.
- Noua lege le permite noilor tați să câștige 100% din salariul lor de bază.
- Spania devine acum cea mai generoasă țară din Europa față de proaspeții tați.
Începând cu 1 ianuarie 2021, în Spania concediul de paternitate nu mai diferă cu nimic de concediul de maternitate, atât mama, cât și tatăl vor avea fiecare 16 săptămâni de concediu, scrie El País.
De la opt săptămâni, cât era în 2019, durata concediului de paternitate a crescut la 12 săptămâni în 2020, iar de anul acesta noii părinți din Spania se vor bucura de o perioadă de concediu egal, netransferabil și plătit, de 16 săptămâni, care poate fi prelungit cu două săptămâni pentru fiecare copil în cazul unei nașteri multiple.
Concediul de paternitate în Spania este acum mult mai bun decât cel acordat de vecinii săi europeni, cum ar fi Franța, unde concediul de paternitate este în prezent doar două săptămâni (deși se prevede creșterea acestuia la 28 de zile mai târziu, pe parcursul anului), Portugalia, unde este de 15 zile, și Marea Britanie, care oferă tot două săptămâni.
Cele 16 săptămâni sunt plătite 100% de către stat și netransferabile, ceea ce înseamnă că, dacă unul dintre părinți decide să nu-și ia liber, celălalt părinte nu poate profita de concediu.
Noua lege „transmite mesajul că tații au dreptul și obligația de a fi îngrijitori, în exact aceleași condiții și în aceiași termeni ca și femeile”, spune sociologul Constanza Tobío.
Legea cere ca primele șase săptămâni de concediu să fie luate împreună de către cei doi soți. Apoi unul dintre ei se întoarce la locul de muncă, iar celălalt are grijă de copil și apoi invers, iar ulterior copilul să meargă la grădiniță.
Noul drept acordat taților plasează Spania înaintea celorlalte țări europene, inclusiv a țărilor nordice, precum Islanda și Suedia, unde concediul de paternitate este de 12 săptămâni și este plătit cu 80% din salariu. E adevărat că în țările nordice durata totală a concediului pentru ambii părinți depășește concediul părinților spanioli, fiindcă include, de obicei, câteva săptămâni care sunt interschimbabile între mamă și tată
„Concediul este mai lung în nordul Europei, dar din moment ce este transferabil, este folosit de obicei de către femei, ceea ce este, în cele din urmă, o capcană”, spune María Pazos, de la Platforma pentru concediu egal și netransferabil de naștere și adopție (PPiiNA).
În România, durata concediului paternal este limitată la cinci zile lucrătoare, dar poate fi extinsă cu încă zece zile lucrătoare dacă tatăl copilului a absolvit cursuri de puericultură. O altă deosebire între legislația românească și cea spaniolă este faptul că majorarea duratei concediului paternal se poate acorda numai o singură dată, indiferent de numărul copiilor.
The post Concediul paternal acordat în Spania, cel mai lung din Europa. Tații vor putea avea grijă de copii tot atât cât au dreptul și mamele appeared first on Aleph News.