- 30% din cei cu boli cardiovasculare nu au mers la medic în 2020
- Teama de COVID și dificultatea de a ajunge la spital, principalele motive
- Vârsta celor cu probleme grave precum infarctul a scăzut
De teama coronavirusului, românii nu mai merg la spital. Aproape 30% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut. Unii nici n-au mai avut unde să meargă, spitalele fiind închise.
Potrivit unui studiu realizat de Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, aproape toți pacienții cu boli cardiovasculare se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta, lipsa accesului la servicii medicale și dificultatea de a ajunge la spital. Ei vor un acces mai bun la medic și spital, o mai bună cooperare cu medicul și mai multe medicamente compensate.
Potrivit studiului, vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficiența cardiacă a scăzut: 25% dintre respondenții chestionarului online sunt persoane cu vârsta între 45-55 ani, persoane active.
„Pacienților le este teamă de COVID-19 și trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluții imediate: o boală precum infarctul nu așteaptă să treacă pandemia. Mergeți la medic dacă simți durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, amețeală, respirație îngreunată pentru mai mult de 15 minute”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.
The post Cu ce probleme se confruntă pacienții cu boli cardiovasculare în România. 30% dintre ei nu au fost la medic în 2020 appeared first on Aleph News.