Orice casă modernă are tot felul de ecrane, peste tot – televizoare, computere, tablete, telefoane, iar șansele ca privirea copiilor să întâlnească un dispozitiv emițător de lumină albastră nocivă sunt din ce în ce mai mari.
Odată ajunși să interacționeze constant cu aceste dispozitive, cu greu mai pot fi impuse reguli și intervale limitate de expunere. Interacțiunea îndelungată și de la vârstă fragedă cu tehnologia poate afecta atât vederea, cât și comportamentul minorului, ducând la necesitatea purtării unor ochelari de vedere copii.
Ce este lumina albastră?
Lumina albastră este una dintre culorile care alcătuiesc spectrul vizibil al luminii, alături de roșu, portocaliu, galben, verde, indigo și violet. Împreună, stimulate, dau senzația de alb, aceeași senzație produsă de razele soarelui. De asemenea, dispozitivele emițătoare de lumină fluorescentă și cele ce funcționează pe bază de LED emit lumină albastră.
Fiecare culoare din spectrul vizibil are o anumită lungime de undă și un anumit nivel energetic. Lumina albastră are o lungime de undă mai scăzută și o energie mai înaltă față de celelalte. Anumite studii indică o legătură între deteriorarea de la nivel ocular și lumina albastră cu lungime de undă cuprinsă între 415 și 455 nanometri.
Pe deoparte, lumina albastră are un rol benefic în timpul zilei, pentru că stimulează atenția, timpul de reacție și dispoziția. Pe de alta parte, tot lumina albastră are un rol distructiv atunci cand este folosită în exces sau în timpul nopții.
De ce este lumina albastră un pericol pentru dezvoltarea copilului tău
Afectează dezvoltarea lobului frontal
Atunci când folosește tableta sau telefonul, copilul tău este privat de lumea reală. Aceasta îngreunează formarea abilităților motorii și senzoriale care poate duce la dezvoltarea deficitară a lobului frontal. Această parte a creierului este responsabilă de limbaj, formarea personalității, abilități de comunicare și procesul de luare a deciziilor.
Probleme la nivelul ochilor
Petrecerea a mai mult de 2 ore pe zi în fața ecranelor calculatoarelor, tabletelor provoacă stres digital ocular care se manifestă prin vedere încețoșată, dureri de cap, ochi iritați. Lumina albastră de la ecranele cu LED produce leziuni care provoacă îmbătrânirea prematură a retinei. Aceasta poate duce la degenerescență maculară care poate provoca formarea cataractei sau chiar orbire.
Tulburări de somn pentru tine și cel mic
Lumina albastră de la ecranele cu LED perturbă capacitatea organismului de a elibera hormonii care induc somnul și care declanșează în mod natural ciclul somn-veghe. Pentru un somn odihnitor pentru tine și copilul tău, evită folosirea telefonului sau a tabletei pe timp de seară. Alege să îi citești o poveste. Cititul cu glas tare favorizează apropierea față de cel mic, favorizează formarea limbajului și îl va încuraja să citească atunci când crește.
Acesta este și motivul pentru care specialiștii recomandă purtarea ochelarilor de protecție pentru calculator în special persoanelor care petrec foarte mult timp în fața monitorului. Încearcă să limitezi timpul petrecut pe gadgeturi și să le folosești pentru jocuri care stimulează dezvoltarea gândirii copiilor de peste 2 ani. În tot acest timp, ai grijă ca cel mic să interacționeze cu un adult.
Te așteptăm cu drag pe site-ul ochelaridecopii.ro pentru a-ți găsi perechea de ochelari ideală pentru protecția și sănătatea ochilor copilului tău!