- Radu Lupescu, medic ATI la Strasbourg, a fost invitatul lui Vlad Craioveanu la emisiunea Ochii pe mine!, vineri la 21.00, pe Aleph News
- Radu Lupescu: „Singura legătură a pacientului cu familia era prin intermediul nostru. Foarte dificil a fost când am sunat acasă.”
- Radu Lupescu: „S-a ajuns aici pentru că în timpul verii a fost o relaxare totală, am crezut cam toți că primul val va fi ultimul.”
Franța a intrat din nou în carantină, iar cetățenii francezi pot ieși din casă doar pentru a merge la muncă, la medic și pentru a-și ajuta semeni. Chiar dacă numărul îmbolnăvirilor a sărit de 45.000 pe zi, copiii vor merge în continuare la școală.
„Sunt trei factori care au dus la această decizie: un factor economic, dacă părinții trebuie să stea acasă cu copiii pentru că nu se duc la scoală, trebuie să ceară concediu, astfel fac ca o parte a economiei să nu mai funcționeze. Al doilea factor, rata de infectare în școli este mică.
Așadar, școala nu e un focar de transmitere. Al treilea factor este reprezentat de faptul că autoritățile și-au dat seama că în zonele defavorizate au fost copii care nu au beneficiat de școlarizare, în prima perioadă de lockdown. Aceștia au revenit la școală având lacune foarte mari. Președintele Emanuel Macron a spus că nu vrea o generație pierdută”, susține Radu Lupescu.
Medicul anestezist îți explică de ce s-a ajuns la un număr atât de mare de infectări, cu toate acestea stau bine la numărul de locuri din secțiile de Terapie Intensivă, doar 20% dintre paturi sunt ocupate: “S-a ajuns aici pentru că în timpul verii a fost o relaxare totală, am crezut cam toți că primul val va fi ultimul, noi, medici ne așteptăm să reapară”.
Medicul îți spune că dacă numărul de cazuri va crește, așa cum s-a întâmplat în Franța, se va ajunge din nou la carantină și în România, lockdown-ul ar putea să fie singura soluție de reducere a infectărilor.
Cu toate acestea nu ar vrea să fie în locul ministrului Sănătății Nelu Tătăru în această perioadă dificilă. Însă îți povestește ce sfaturi i-ar da acestuia pentru a gestiona pandemia:
„Mi se pare că s-a pierdut mult timp și în România și în Franța, nu s-a reușit deloc controlarea epidemiei în faza a doua. Dacă aș fi în locul lui Tătaru, cred că vocea e foarte importantă, aș încerca să fac un tandem cu ministrul Economiei. Trebuie să explice fiecare decizie și să vină cu exemple concrete”.
Pandemia a transformat clinica din Strasbourg, unde profesează Radu Lupescu.
”Au fost multe momente dificile. A fost o cursă de înarmare foarte rapidă, să deschidem paturile cât mai rapid, să putem să formăm infirmierele ca să fim siguri că nu facem tâmpenii și nu omorâm oamenii cu tratamentele noastre. (…) A fost foarte dificil la început. Un alt moment dificil a fost, practic, după o săptămână, după ce am avut pacienții…Am avut o fază în care toți pacienții s-au degradat.
Am fost toți disperați. Eram cu colegii noștri. Suntem 19 medici cu specializarea de reanimare și ne gândeam că riscul este să îi pierdem pe toți. Până la urmă, am reușit să trecem cu bine peste această fază de degradare a pacienților, în același timp, pe care îi aveam în îngrijire. Faza dificilă a fost și cu familiile. În prima fază, contactul dintre pacienți era inexistent. Singura legătură a pacientului cu familia era prin intermediul nostru. Foarte dificil a fost când am sunat acasă.
Sunăm familiile zilnic să le spunem cum evoluează pacientul. Primul pacient pe care l-am externat, când am luat telefonul și l-am dus lângă patul bolnavului și când pacientul a putut să spună câteva cuvinte nevestei si copiilor, toată lumea a început să plângă, inclusiv eu. Sunt momente foarte intense, dar de bucurie de data aceasta.”
Dacă la noi se fac peste 30.000 de teste zilnic, în Franța s-a ajuns și la 1.800.000 pe zi. Testerea, susține medicul anestezist este foarte importantă pentru a ține în frâu acest virus, însă doar vaccinul poate să pună capăt epidemiei. Cu toate că sunt peste 200 de variante de vaccinuri, doar 5-6 se califica din punct de vedere al imunizării și al efectelor secundare.
Însă până vom ajunge să avem un vaccin tot mai mult este susținută și ideea că imunizarea ar putea opri acestă boală. Medicul Radu Lupescu îți explică de ce nu este de acord cu imunizarea colectivă, așa cum au încercat să facă suedezii – Pentru că ar crește foarte mult rata îmbolnăvirilor, sistemul de sănătate s-ar bloca, iar mortalitatea ar crește considerabil.
The post Radu Lupescu, medic ATI la Strasbourg: ”Și România poate intra în carantină.” De ce nu am reușit să controlăm valul 2 și ce sfaturi îi dă lui Tătaru appeared first on Aleph News.