In prezent copiii folosesc calculatoarele mai mult ca niciodata. Atat in timpul liber, cat si in cazul celor ce fac scoala online, ochii lor in curs de dezvoltare sunt supusi luminii ecranelor. Mai multe cadre medicale sunt de parere ca expunerea indelungata la ecranul calculatorului sau a altor dispozitive este cauza pentru care multi copii dezvolta miopie timpurie. Bineinteles, nu sunt singurele probleme de vedere pe care aceasta actiune repetata le genereaza.
Ceea ce multi parinti nu constientizeaza este ca timpul petrecut in fata monitorului nu face altceva decat sa streseze vederea copiilor. Pentru ca acestia isi indreapta atentia asupra unui obiectiv singular, ajung sa isi forteze sistemul vizual, ceea ce se traduce printr-un risc crescut de a dezvolta sindromul vederii la calculator.
Recomandarea specialistilor in oftalmologie pediatrica a clinicii Kidoptik este de a merge periodic la control de specialitate pentru copii. Utilizarea in exces a device-urilor inteligente nu este, din pacate, fara consecinte asupra vederii celor mici (desi nici adultii nu sunt exclusi). Ajungand aici, multi descopera ca e cazul sa faca o investitie in ochelari protectie calculator copii cat de curand.
Sindromul vederii la calculator, tot mai frecvent in randul copiilor
Chiar daca astazi dispozitivele tehnologice fac parte din viata tuturor, deci cu greu ar putea fi evitate, asta nu inseamna ca nu pot fi luate masuri corespunzatoare pentru a evita efectele lor asupra vederii. Avand in vedere ca ochii copiilor nu sunt foarte bine dezvoltati, deci nu au abilitatile motorii necesare pentru a petrece timp indelungat la calculator, ochelarii de protectie sunt o necesitate. Mai mult decat atat, acestia pot fi considerati indispensabili, cel putin pana in momentul in care sistemul lor vizual se maturizeaza. Stresul ocular poate fi prea puternic pentru ei, ceea ce ar conduce la probleme de vedere.
Exista mai multi factori care le afecteaza vederea. De exemplu, acestia nu isi dau seama cat timp petrec in fata ecranului. Deseori stau ore in sir, fie cu putine pauza, fie fara pauza. Orice activitate prelungita de acest fel nu poate avea decat efecte negative asupra vederii, precum tulburari ale ochilor, dar si probleme de focalizare.
Un alt fapt pe care parintii nu trebuie sa il treaca cu vederea este ca cei mici se adapteaza usor, deci vor considera ca este normal sa vada deficitar. Iata de ce controalele oftalmologice trebuie sa se realizeze in mod regulat, potrivit cu recomandarile oftalmologului.
Cum ar trebui procedat vizavi de aceasta situatie? Iata cateva sfaturi oferite de specialistii Kidoptik pentru a reduce din riscul sindromului vederii la calculator.
*examinarea completa a ochilor inainte de inceputul anului scolar: testare la distanta si examentul de citit si de computer.
*limitarea timpului petrecut la calculator , respectiv introducerea pauzelor la fiecare 20 de minute.
*setarea unei iluminari optime, reducand reflectarea luminii in monitor.
*purtarea unor ochelari de protectie la calculator-tableta-telefon.
Cu privire la ultima recomandare, de avut in vedere faptul ca pe site-ul oficial al clinicii mentionate – www.kidoptik.ro sunt disponibile optiuni variate, special adresate copiilor.