Potrivit unor cercetări efectuate în cadrul Universității din Estul Angliei, Spre deosebire de TSN – terapia de substituție nicotinică, ce constă în plasturi, gumă de mestecat și noile țigări electronice sunt mai promițătoare în ceea ce privește numărul persoanelor care renunță la fumat. Diversele publicații referitoare la acest subiect arată că este o soluție eficientă, care ajută oamenii să renunțe complet la acest obicei, fără să implice niciun tratament.
Fumatul, o problemă mondială de sănătate
O problemă semnificativă, fumatul este o dependență de care cei mai mulți cu greu reușesc să scape.
Oricine folosește tutun riscă să dezvolte o dependență. Cel mai bun mod de a preveni o dependență este de a evita tutunul.
Unii factori pot crește riscul de dependență. De exemplu, persoanele cu antecedente familiale de dependență de nicotină și persoanele care cresc în case cu consumatori de tutun sunt mai susceptibile să înceapă să fumeze și să dezvolte o dependență.
De asemenea, persoanele care încep să fumeze când sunt tinere au mai multe șanse să fumeze până la vârsta adultă. Persoanele care abuzează de alcool sau droguri sau care au o boală mintală au, de asemenea, un risc crescut de dependență de nicotină.
Soluția aplicată deseori în acest sens este combaterea poftei asociate cu această dependență prin gumă de mestecat sau plasturi cu conținut de nicotină. Însă este posibil ca aceste produse să provoace la rândul lor dependență de nicotină. Cu toate acestea, riscul este redus. Acest lucru se datorează faptului că nicotina din aceste produse este în cantități mai mici și se livrează mai lent decât nicotina din tutun.
De ce oamenii preferă țigările electronice?
Diferența o face faptul că imită experiența fumatului, prin faptul că se simt ca țigările convenționale, arată asemănător, generând și un fum specific.
Deși astăzi sunt atât de apreciate, există cercetători de părere că sunt necesare mai multe dovezi cu privire la efectele nocive ale acestora pe termen lung.
Potrivit lui Prof. Caitlin Notley, al Facultății de Medicină din Norwich, este adevărat că vaporii emanați de țigările electronice vin cu avantajul de a nu expune utilizatorii, respectiv pe cei din jur, la fumul specific țigărilor convenționale, reprezentând totodată o soluție pentru cei obișnuiți să fumeze nicotină.
Țigările electronice sunt încă relativ noi, astfel încât efectele lor pe termen lung nu sunt încă cunoscute. Cu toate acestea, ele pot prezenta multiple riscuri. Procesul de inhalare a aburilor creat de ţigările electronice, poate afecta vasele de sânge, să reducă ritmul circulaţiei sângelui şi să creeze toxine periculoase. De asemenea, țigările electronice nu sunt sigure pentru tineri sau pentru femeile însărcinate. Vaping-ul nu este mai sigur pentru fătul în curs de dezvoltare decât țigările obișnuite.
Consecințele asupra sănătății expunerii la vapori sunt încă necunoscute, însă studiile precoce indică modificări ale funcției respiratorii. Aceste schimbări par să fie mai puțin severe decât cele cauzate de țigările obișnuite.
Țigările electronice mai sigure decât țigările obișnuite?
Industria tutunului pare atât de încrezătoare în tehnologie încât finanțează acum cercetări care analizează efectele asupra sănătății țigărilor electronice față de țigările obișnuite.
Un studiu recent, finanțat de British American Tobacco, a folosit modelarea 3D pentru a compara inflamația din plămâni de la țigările electronice și țigările obișnuite. Studiul, publicat în Applied In Vitro Toxicology, a arătat o scădere dramatică a inflamației pulmonare cu țigările electronice.
Cercetătorii au raportat modificări ale nivelurilor de expresie a 123 de gene atunci când țesutul pulmonar reconstituit a fost expus la fumul de țigară, comparativ cu doar două gene care ar putea fi confirmate în urma expunerii la aerosoli pentru țigări electronice, potrivit unui comunicat de presă.
Nu există încă dovezi pe termen lung cu privire la daunele acestora asupra sănătății, însă este clar faptul că acestea sunt mai sigure decât varianta convențională – tutunul. Pe termen scurt cei care le folosesc pot experimenta senzație de greață sau durere în gât, stări resimțite și în cazul terapiei de substituție a nicotinei. Specialistul recomandă aceast tip de țigară – variantă electronică cu atât mai mult în contextul actual – temperaturile scăzute de afară, sezonul gripal, dar și infecțiile cu coronavirus.
Chiar dacă în urma studiilor efectuate nu a fost identificată nici o dovadă clară cu privire la daune grave asupra sănătății umane, specialiștii nu recomandă utilizarea țigării electronice ca alternativă sigură la fumat și nici nu o consideră un instrument sigur pentru renunțarea la fumat.