- Un raport UE arată că Rusia și China duc campanii de dezinformare pentru a submina încrederea în vaccinurile occidentale
- Mass-media de stat din cele două țări a promovat știrile false online în mai multe limbi
- Presa rusă: „Brexit-ul a salvat Marea Britanie de «haosul vaccinului» care cuprinde UE“
- UE și NATO acuză în mod regulat Rusia de acțiuni sub acoperire, inclusiv dezinformare
Mass-media rusă și chineză încearcă în mod sistematic să semene neîncredere în vaccinurile occidentale COVID-19 în ultimele lor campanii de dezinformare care vizează divizarea Occidentului, potrivit unui raport al Uniunii Europene, scrie Le Figaro.
Din decembrie până în aprilie, mass-media de stat din cele două țări a promovat știrile false online în mai multe limbi, amplificând preocupările privind siguranța vaccinurilor, făcând legături neîntemeiate între vaccin și decese în Europa și promovând vaccinurile rusești și chinezești ca fiind superioare, potrivit studiului UE.
Kremlinul și Beijingul neagă toate acuzațiile de dezinformare ale UE, care produce rapoarte periodice și încearcă să lucreze cu Google, Facebook, Twitter și Microsoft pentru a limita răspândirea știrilor false.
Rusia și China fac „eforturi de dezinformare și manipulare pentru a submina încrederea în vaccinurile fabricate în Occident”, arată studiul UE.
„Atât Rusia, cât și China folosesc mass-media controlate de stat, rețelele de media proxy și social media, inclusiv conturile oficiale diplomatice de social media, pentru a atinge aceste obiective“, se spune în raport, citând 100 de exemple rusești din acest an.
UE și NATO acuză în mod regulat Rusia de acțiuni sub acoperire, inclusiv dezinformare
UE și NATO acuză în mod regulat Rusia de acțiuni sub acoperire, inclusiv dezinformare, pentru a încerca să destabilizeze Occidentul prin exploatarea diviziunilor din societate.
Problemele privind furnizarea de vaccinuri cu AstraZeneca, precum și efectele secundare foarte rare cauzate de vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson au fost amplu utilizate, se arată în raport.
„Atât canalele oficiale chineze, cât și mass-media pro-Kremlin au amplificat conținutul cu privire la presupusele efecte secundare ale vaccinurilor occidentale, denaturând și senzaționalizând rapoartele internaționale ale mass-media și asociind decesele cu vaccinul Pfizer / BioNTech în Norvegia, Spania și în alte părți“, se arată în raport.
Rusia neagă orice astfel de tactică
Rusia neagă orice astfel de tactică și președintele Vladimir Putin a acuzat „dușmanii“ străini că au vizat Rusia prin răspândirea de știri false despre coronavirus.
Anul trecut, China a încercat să blocheze un raport al UE potrivit căruia Beijingul răspândea dezinformarea cu privire la pandemia de coronavirus, potrivit unei anchete Reuters.
Presa rusă: „Brexit-ul a salvat Marea Britanie de «haosul vaccinului» care cuprinde UE“
În timp ce UE nu și-a vaccinat cele 450 de milioane de cetățeni la fel de repede ca Marea Britanie, care nu mai este membru al blocului, vaccinările câștigă acum viteză.
Totuși, presa rusă a raportat că „Brexit-ul a salvat Marea Britanie de «haosul vaccinului» care cuprinde UE. Astfel de narațiuni indică un efort de a semăna diviziunea în UE“.
Între timp, China și-a promovat vaccinurile drept „bun public global“ și „le prezintă ca fiind mai potrivite pentru țările în curs de dezvoltare și, de asemenea, Balcanii de Vest“, a constatat raportul. Țările din Balcanii de Vest sunt văzute ca viitori membri ai UE.
The post UE acuză Rusia și China că duc campanii de dezinformare pentru a submina încrederea în vaccinurile occidentale. Ce știri false sunt cel mai des promovate appeared first on Aleph News.