Whey protein (sau proteina din zer) este o pulbere făcută prin extragerea proteinelor lactate din acest lichid și transformarea lor într-o formă mai accesibilă. Prin urmare, proteina din zer ajută la conservarea unora dintre beneficiile pentru sănătate ale laptelui, care altfel s-ar pierde în timpul procesului de fabricare a brânzei.
Beneficii pentru sănătate
Macronutrienții și vitaminele din proteinele din zer oferă unele beneficii excelente pentru sănătate. Proteina din zer neindulcită este o sursă excelentă de proteine cu conținut scăzut de calorii, și este un macronutrient foarte important. Proteinele ajută la susținerea sănătății oaselor, a mușchilor, a părului și a funcției organelor.
În plus, proteina din zer poate oferi beneficii pentru sănătate, cum ar fi:
Creșterea masei musculare
Masa musculară este un indicator important al sănătății generale. Fie că doriți să vă mențineți sau să vă creșteți masa musculară, proteinele sunt esențiale pentru acest proces. Proteinele furnizează aminoacizii de care are nevoie corpul pentru a reconstrui țesutul muscular deteriorat și a crea mușchi noi. S-a demonstrat că proteinele din zer promovează mușchii sănătoși mai eficient decât suplimentele proteice pe bază de plante.
Poate reduce inflamația
Proteina din zer poate ajuta la reducerea simptomelor cauzate de o serie de afecțiuni cronice prin reducerea inflamației. Inflamația cronică este legată de o serie de potențiale probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, bolile inflamatorii intestinale și artrita. Studiile sugerează că adăugarea regulată de proteine din zer în dieta dumneavoastră poate ajuta la reducerea markerilor inflamației cronice, reducând riscul de efecte negative asupra sănătății.
Poate reduce nivelul colesterolului
Studiile sugerează că proteinele din zer pot ajuta la scăderea nivelului ridicat de colesterol, în special a colesterolului LDL „rău”. Deoarece colesterolul ridicat este legat de un risc mai mare de accidente vasculare cerebrale și boli de inimă, scăderea nivelului de colesterol poate oferi beneficii uriașe pentru sănătate.
Care sunt diferitele tipuri de proteine din zer?
Exista 3 forme principale de pudra proteica din zer pe care le veti descoperi incluse in suplimente. Forma si cantitatea este determinata de catre producatorul de suplimente.
Cu asta in minte, sa vorbim despre cele 3 tipuri distincte de proteine din zer, pe care le vei descoperi pe piata.
Concentrat de proteina din zer (WPC)
Concentratul de proteine din zer (WPI) este cel mai utilizat pe scara larga si forma de zer cea mai putin rafinata. Ca atare, are costul cel mai mic pentru cumparator, ceea ce poate fi un lucru excelent.
Dificultatea cu concentratul proteic din zer este ca exista un nivel ridicat de variabilitate a concentratiei.
Concentratele din zer au voie sa varieze in continutul de proteine intre 35% proteine/masa ( WPC-35) pana la 89% proteine (WPC-89) .
WPI este cea mai putin rafinata forma de zer si in plus ofera cea mai larga gama de valori.
Concentratul proteic tipic variaza intre 35% si 89% proteine din zer. Diferenta ramasa este acoperita de un amestec de carbohidrati (lactoza) si grasimi din lapte.
Prin urmare, daca suplimentul achizitionat contine pudra proteica 80%, vei obtine 80 de grame de proteine pe 100/grame de pulbere. Cu 20 de grame carbohidrati si grasimi combinate.
Si aici se afla problema concentratul din zer – lipsa standardizarii.
Producatorii de suplimente nu sunt obligati sa includa pe lista de ingrediente afisate pe etichete ce cantitate de concentrat proteic din zer folosesc. Prin urmare doar unii din ei specifica aceste informatii.
Iti poti da seama ca ai cumparat un produs cu valori scazute de concentrat proteic daca experimentezi anumite simptome. Acestea ar putea fi balonare, flatulenta, etc. , datorita continutului excesiv de lactoza continut de zerul concentrat (WPC).
Izolat proteic din zer
Izolatul proteic din zer se obtine printr-un proces de filtrare mai amanuntit si este considerat de multi „cea mai pura“ forma de proteine din zer.
Motivul pentru care este considerat asa este faptul ca izolatul proteic din zer (WPI) trebuie sa incorporeaza 90% sau mai bine de continutul proteic.
Ceea ce inseamna ca proteina din zer ofera o cantitate inalta de proteine, cu putin sau deloc glucide, grasimi sau lactoza.
Izolatul de proteine din zer de la Bodyline.ro este praful proteic din zer ideal pentru persoanele care sunt intolerante la lactoza.
Deoarece izolatul proteic din zer are un pas in plus in rafinare, poate exista posibilitatea (functie de tehnicile de filtrare utilizate) de a pierde o serie de compusi care stimuleaza imunitatea care se gasesc in mod natural în zer.
Pentru cei care cauta ca un izolat de proteina din zer sa pastreaze cat mai multi compusi ce sustin santatea, cautati izolatii proteici din zer cu filtrare la rece.
Proteina din zer hidrolizat
Proteina din zerul hidrolizat (WPH) este cea mai rafinata forma de zer si totodata cea mai scumpa. Proteina din zer hidrolizata este creata folosind tratarea izolatului proteic din zer cu un set de enzime chimice care „digereaza în prealabil” (deterioreaza) legaturile peptidice care unesc lanturile de proteine.
Acestea creeaza o pulbere de proteine care se digera rapid si nu contine in realitate carbohidrati, zaharuri din lapte (lactoza) sau grasimi.
După cum am mentionat mai sus, aceasta adaugare a enzimelor chimice, modul de procesare si de fabricatie creste costurile. Aceste adaugari mai fac si altceva – adaugarea chimica lasa un gust mai putin placut, chimic.
Pe langa gustul inferior, hidrolizatul proteic tinde sa aiba consistenta subtire, din cauza deficitul de grasimi si carbohidrati. Ani de zile, culturistii au considerat ca este necesar sa foloseasca proteine din zer hidrolizat, imediat dupa antrenamen. Acest lucru s-a dovedit eficient pentru o asimilare rapida de proteine si aminoacizi in fluxul sanguin.
Cu toate acestea, studiile arata ca exista putine sau chiar nici o diferenta in absorbtia de aminoacizi intre proteina din zer, proteina din zer hidrolizata si chiar proteina din cazeina (proteina cu o digestie extrem de lenta).
Riscuri de sanatate
Deși proteinele din zer oferă multe beneficii pentru sănătate și completează funcția generală a corpului, consumul unor cantități mari de proteine din zer prezintă un anumit risc.
Deoarece proteina din zer este un macronutrient obișnuit, este dificil să consumi prea mult. Cu toate acestea, dacă aveți anumite condiții de sănătate, este posibil să aveți efecte secundare negative de la proteina din zer.